Loading...

Educație despre Pietre Prețioase

Educație despre Piatra Prețioasă

Pietrele prețioase și semi-prețioase sunt minerale frumoase care sunt folosite pentru a face bijuterii. Dar, înainte ca bijuteriile să poată fi confecționate, pietrele prețioase trebuie tăiate și lustruite. O piatră prețioasă sau semi-prețioasă, în special una tăiată și lustruită este folosită într-o bijuterie. În continuare, GLAMIRA vă prezintă detalii importante despre pietrele prețioase și semi-prețioase, aspecte legate de culoare sau tăietură, pe care trebuie să le luați în considerare atunci când vă alegeți bijuteriile.

Cei 4 C ai Pietrelor Prețioase:

Culoarea Pietrelor Prețioase (Nuanță-Ton-Saturație)

Toate pietrele naturale sunt unice în culoarea lor. Pentru a înțelege mai bine termenii și pentru a putea identifica diferiți parametri de culoare, este important să vă concentrați asupra a trei lucruri atunci când vine vorba de pietrele prețioase. Același tip de piatră prețioasă poate avea intensități diferite de culoare, nuanțe, puritate, saturație și ton. Principalii factori care determină culoarea unei pietre prețioase sunt: nuanța, tonul și saturația.

Nuanța este doar o culoare de bază primară a pietrei prețioase, care reprezintă una dintre principalele culori din gama de culori (curcubeul). Identificarea nuanței este la fel de simplă ca și faptul că pietrele prețioase sunt albastre, roșii, verzi sau galbene.

Tonul determină cât de intensă este culoarea pietrei prețioase. Poate varia de la lumină la întuneric, în mod ideal, cel mai valoros ton ar fi neutru, astfel înseamnă să nu fie nici prea luminos, nici prea prea întunecat, ci mai degrabă undeva la mijloc. Cu toate acestea, în funcție de design-ul și setarea bijuteriilor, tonurile diferite pot arăta mai atrăgătoare decât altele, iar uneori este un subiect de gust și preferință personală.

Saturatia, numită și puritatea culorii, piatra prețioasă cu saturație excelentă, va conține nuanțe de culoare maro sau gri. Firește, cu cât culoarea este mai pură, cu atât mai mult va fi și mai prețioasă piatra.

Tăietura Pietrei Prețioase

Calitatea pietrei prețioase este determinată de unul dintre cele mai importante elemente - tăietura. Cu 18 ani de experiență în afaceri de bijuterii și pietre prețioase, îmbrățișăm calitatea tăierii pentru a maximiza granduarea fiecărei pietre prețioase. O tăiere excelentă va reflecta calitatea pietrelor prețioase, intensificarea culorii, minimizarea incluziunilor vizibile și, în primul rând, creșterea aspectului vizual general. Am gradat tăierea în 4 nivele: echitabil, bun, foarte bun și excelent. În mod ideal, aproape toate pietrele prețioase achiziționate de la GLAMIRA sunt fie foarte bune, fie excelente. Tăierea pietrei prețioase este întotdeauna indicată în secțiunea detaliilor produsului.

Claritatea Pietrei Prețioase

Claritatea pietrei prețioase se referă la culoarea și claritatea acesteia. Cu cât mai puține incluziuni pe care le va conține, cu atât va avea o mai bună clasificare și va fi o piatră mai prețioasă. Claritatea unei pietre prețioase depinde de tipul ei. Claritatea AAA se referă la pietre foarte clare, în timp ce claritatea AA se referă la pietre semi-clare. În mod ideal, unele pietre vor fi clasificate cu calitate AAAA, ceea ce înseamnă că se aplică cea mai mare claritate posibilă. Claritatea pietrei prețioase este întotdeauna indicată în secțiunea detaliile produsului.

Caratul Greutatea Pietrei Prețioase (Dimensiune)

Caratul se referă la dimensiunea pietrei prețioase. Diferitele tipuri de pietre vor avea densități particulare (masa pe unitate de măsură), prin urmare două pietre prețioase cu aspect vizual identice, pot fi diferite în greutate. De exemplu, un diamant este mai puțin dens decât un rubin, din acest motiv un diamant de 1 carat va arăta mai mare decât un rubin de 1 carat.

Pietre Prețioase

Smaraldul

Safirul

Rubinul

Diamantul Negru

Safirul Alb

Smaraldul

Sunt pietre prețioase de un verde viu bogat, numele lor provenind din cuvântul grecesc „smaragdos”, semnificând piatra cea verde. Una dintre cele patru pietre principale, împreună cu diamantele, safirele, rubinele și smaraldele, sunt excepții datorită suprafeței lor foarte bine incluse și cu mult mai puțină duritate în comparație cu alte pietre prețioase. Valoarea smaraldului este clasificată de cei 4 C: culoarea, tăietura, claritatea și caratele. Cu toate acestea, pentru aceste pietre prețioase, culoarea este aspectul cel mai important, făcând smaraldele de un verde viu strălucitor, foarte valoroase. Claritatea este al doilea criteriu cel mai important. Deoarece smaraldele au o mulțime de incluziuni, iar cu cât este mai transparentă, cu atât va fi mai valoroasă piatra. Aceste pietre se găsesc astăzi în principal, în Columbia, Zambia, Afganistan, Australia, Austria, Brazilia, Madagascar, Mozambic, Namibia, Nigeria, Norvegia, Pakistan, Rusia, Somalia, Africa de Sud, Spania, Eleveția, Tanzania și în Statele Unite..

Asociată cu chakra inimii, smaraldul este piatra ce aduce succesul în dragoste. Se crede că ele aduc pace, fidelitate, angajament, pentru a asigura prietenia, loialitatea și compasiunea. Această piatră prețioasă a fascinat oamenii încă din antichitate, devenind piatra favorită a Cleopatrei, iar în Egiptul antic se credea că oferă viață veșnică. Puterile vindecătoare sunt celălalt motiv ce fac smaraldele niște pietre excepționale. Se crede că acestea pot funcționa ca antidoturi, curățind corpul de otrăvuri sau toxine, ajutând la recuperarea bolilor infecțioase. De asemenea, se mai spune că ajută la vindecarea bolilor de inimă, plămânilor și chiar recăpătarea vederii.

Smaraldele au fost considerate a fi pietrele lui Venus, capabile să aducă siguranță în dragoste și în relații, făcându-le astfel una dintre cele mai bune alegeri pentru inelele de logodnă și pe lângă toate acestea, fiind pietrele celor născuți în luna mai.

Safirul

Safirul vine în diferite culori și nuanțe, albastrul fiind cel mai popular și cel mai asociat cu această piatră prețioasă, nefiind o coincidență numele său, provenind din latină „sapphirus", adică albastru. Una dintre cele mai grele pietre de pe pământ - 9.00 pe scara Mohs, safirele sunt depășite numai de diamante și moisanite. Printre cei 4 C (culoare, tăietură, claritate și carate), determinând valoarea safirelor, culoarea este cea mai importantă proprietate. Cele mai valoroase safire vor fi de culoare albastru viu bogat, nu prea întunecate și fără tente de gri. Aceste pietre prețioase sunt găsite în zilele noastre în Sri Lanka, Vietnam, China, Thailanda, Australia, Statele Unite, Madagascar și Africa de Est.

Multe mituri și credințe înconjoară safirele. Persanii din vechime credeau că cerul a fost pictat albastru ca să arate ca un safir. Ele au rămas principalele pietre regale din epoca modernă, iar safirul este și piatra prețioasă de pe inelul de logodnă dat de către prințul Charles lui Lady Diana. Despre safir se mai crede că vindecă anxietatea, calmează nervozitatea și face mintea mai limpede. Acestea sunt asociate cu chakra gâtului, ceea ce înseamnă că safirul ar putea fi de ajutor pentru a vă înțelege sinele interior. În timp ce oferă energii calme, vă ajută să vă concentrați și să deveniți mai auto-motivați. Se spune că safirul, are puteri de vindecare, ajutând la indigestie, eliminând apatia și letargia.

Safirul simbolizează angajamentul, fidelitatea și dragostea pură, făcând aceste pietre prețioase o opțiune perfectă pentru inelele de logodnă. Ele sunt și pietrele norocoase ale celor născuți în luna septembrie.

Rubinul

Una dintre cele 4 pietre prețioase principale, alături de diamant, safir și smarald, rubinul își ia numele din culoarea sa, mai exact din cuvântul latin „rubeus’’ semnificând culoarea roșu. Acestea sunt strâns legate de safir, deoarece ambele pietre sunt din familia corundului. Rubinele sunt una dintre cele mai grele pietre, având duritatea de 9.00 pe scara Mohs, dând întâietate doar diamantului și moissanitei. Valoarea acestor pietre prețioase este măsurată de cei 4 C ca și celelalte pietre prețioase - culoare, tăietură, claritate și carate, inclusiv locul lor de origine. Cele mai valoroase rubine vin în culoarea roșie închisă, care mai poartă numele de "sângele porumbeilor" și care nu conțin nuanțe de galben sau albastru. În zilele noastre, rubinele pot fi obținute din Birmania, Madagascar, Nepal, Pakistan, Tajikistan, Tanzania, Vietnam și din Statele Unite.

Din cele mai vechi timpuri, rubinele au fost numite pietrele iubirii, pasiunii și chiar considerate a fi afrodisiace, atrăgând activitățile sexuale. Se crede că ele furnizează energie și entuziasm, combat oboseala și epuizarea. Rubinele fac mintea mai clară, îmbunătățesc concentrarea și măresc motivația. De asemenea, se mai crede că aceste pietre prețioase sunt capabile să rezolve problemele, având puterea reconcilierii și oferind protecție față de gândurile negative. Despre rubine se mai spune că au puteri vindecătoare, fiind asociate cu chakra inimii, se crede că detoxifică corpul și sângele. Acestea sunt utile pentru inimă, scăderea febrei și tratarea fluxului de sânge restricționat.

Rubinele sunt pietrele norocoase pentru cei născuți în luna iulie și una dintre pietrele principale alese pentru inele de logodnă, datorită simbolismului puternic al pasiunii și al iubirii. Ele sunt oferite în mod tradițional ca un cadou mai ales pentru aniversările de 15 și 40 de ani de la căsătorie.

Diamantul Negru

Clasificate ca pietre prețioase, diamantele naturale negre sunt complet opace, iar acest lucru le diferențiază de cele mai multe diamante. Ele sunt considerate destul de valoroase, deoarece sunt uimitor de frumoase și foarte prețioase. Acestea sunt totuși, mai accesibile în comparație cu alte diamante colorate. Există mituri și credințe contradictorii atunci când vine vorba despre diamantele negre și ceea ce reprezintă ele . Conform legendei indiene, ele reprezintă Yama, zeul morții. Cu toate acestea, în cultura tradițional italiană sunt aproape în opoziție directă, afirmând că acestea sunt pietrele reconcilierii - deci se crede că diamantul negru poate ajuta să lege două sufletele libere într-o relație și să o facă să funcționeze.

Caratul - Caratul este unitatea de greutate prin care se măsoară un diamant. Diferența de preț dintre vânzători este rezultatul diverselor motive, de exemplu, diamantele negre în mod natural minate ar fi mai scumpe, dar pot fi o alternativă mai ieftină decât diamantele de altă culoare. Cele negre sunt adesea mai greu de lustruit și acest lucru poate afecta tăietura.

Tăietura - Diamantele negre naturale, arată într-adevăr foarte grosolane, astfel încât trebuie să fie modelate folosind diverse metode, iar acest proces se numește tăiere sau lustruire. Acest lucru se face cu ajutorul unei lame circulare de fierăstrău subțire, iar acțiunea de "tăiere" este efectuată de praful de diamant cu care lama însăși a fost impregnată.

Claritatea - Claritatea unei pietre arată numărul defectelor sau incluziunilor prezente în diamant, dar când vine vorba de diamantul negru, nu este la fel de importantă, ci să nu refracteze lumina la fel de mult ca celelalte diamante.

Culoarea - Diamantele naturale negre pot fi găsite în stare brută cu această culoare, exact același negru, ceea ce duce să fie extrem de populare, datorită rarității culorii lor. Culoarea acestora este datorată grafitului, care se formează în structura cristalină, în timpul formării diamantului. Firește, ele vin doar într-o singură intensitate de culoare, Fancy Negru.

Safirul Alb

Clasificate ca o piatră prețioasă, safirele albe pot fi folosite ocazional în locul diamantelor, nu numai datorită asemănării sau pentru că sunt mai accesibile, ci pentru că duritatea safirului alb este a doua după diamante. Pe scara Mohs vin o secundă apropiată, cu o duritate de 9. În comparație cu diamantele, ce au o duritate de 10. Având în vedere acest lucru, această piatră prețioasă este durabilă și foarte potrivită pentru fabricarea de bijuterii. Conform credințelor populare, această piatră prețioasă aduce înțelepciunea și puterea spirituală, încurajează dezlănțuirea propriilor talente și a potențialului, inspirând în același timp individul să trăiască cu integritate, rămânând adevărați față de idealurilor lor. De asemenea, safirul alb este potrivit pentru promisiunea dintre cei doi iubiți, deoarece îi simbolizează pe cei care renunță la tot, doar pentru a oferi iubire unul pentru celălalt. În plus, descurajează gelozia în parteneriatul de cuplu sau în căsătorie.

Caratul - Există o diferență între diamante și safire, în general când vine vorba de carate. Ambele pot fi cu aceleași carataj, dar vor cântări diferit, safirul fiind cel mai greu. Se recomandă ca atunci când aveți îndoieli ce carat să alegeți pentru un safir alb, considerați că dimensiunea acestuia este în milimetri.

Tăietura - Spre deosebire de diamante, safirele albe trebuie să fie tăiate în mod obișnuit, astfel încât unicitatea pietrei să poată fi scoasă în evidență. Fiecare bijuterie își va stabili propriul standard în ceea ce privește tăieturile safirului și va încerca să se concentreze pe culoarea pietrei pentru a asigura calitatea, deoarece nu există nici un standard de "tăietură ideală" stabilit în general pentru safire.

Claritatea - Ca și alții, există o diferență atunci când se compară claritatea unui safir alb față de un diamant. Datorită faptului că safirul provine dintr-un mediu bogat în urme de minerale, acestea pot afecta cu ușurință piatra prețioasă, de aceea este acceptat faptul că toate safirele vor avea unele incluziuni. Safirele albe curate sunt extrem de rare.

Culoarea - Nu este foarte obișnuit ca un safir să fie alb, iar safirele albe de bună calitate sunt cele mai rare. Aceste pietre sunt denumite "incolore". Unele dintre safirele albe au o nuanță foarte palidă de albastru, roz sau galben.